Detaljplan för del av Listerby 16:8 m.fl (idrottshall)

Konsekvenser

Bebyggelseområde

Befintlig bordtennishall planeras rivas när ny bebyggelse uppförs.

Detaljplanen reglerar vilka användningsområden som tillåts samt begränsning i höjd och byggnadsarea. Den begränsar inte byggnaders utformning eller innehåll. Detaljplanen medger en högre byggrätt i mitten/längs Yxnarumsvägen. Medan i sydöstra och nordöstra hörnet en medges en lägre byggrätt, då områdena är tänkta för mindre komplementbyggnad(er).

Det finns ett uppdrag att projektera för en idrottshall på platsen. Mark- och exploateringsenheten på Ronneby kommun arbetar med detta tillsammans med konsulter parallellt med planarbetet.

Bild på idrottshall med röd fasad och inglasad entré.Skiss på hur en idrottshall i Listerby skulle kunna se ut, fasad mot väster. Observera att gestaltningen inte styrs i detaljplanen, och kan således blir något helt annat än denna bild. Källa: Tengbom.

Arkitekter har börjat rita på en idrottshall placerad inom planområdet, längs Yxnarumsvägen. Här är ett exempel på hur den skulle kunna se ut.

Plankarta med illustrerad placering av ny idrottshall och parkeringsplatser. Utsnitt från plankartan. De blå linjerna kommer från marskissen; den tjockare blå linjen är byggnaden och de tunna blå linjerna är parkering osv. Övrigt är från plankartan.

Här är ett utklipp från detaljplanen tillsammans med en tidig markskiss som visar en möjlig storlek och placering av idrottshallen. Det går också att få en uppfattning av möjlig placering av parkeringsplatser osv.

Kulturmiljö

Planområdet ligger väl avgränsat från Listerby kyrkby. Mellan Listerby kyrkby och planområdet är det åkermark.

Flygfoto över Listerby. En röd cirkel visar var kyrkan och bygatan ligger och en annan röd cirkel visas planområdets placering.På flygfotot syns det att kyrkan och bygatan, som enligt det regionala kulturminnesvårdsprogrammet har kulturhistoriska värden, ligger avskilt från planområdet.

Söder om åkermarken har bebyggelsen en annan karaktär, med nyare och mer blandad bebyggelse. Sydväst om planområdet ligger t.ex. flerbostadshus, som är betydligt nyare och större än byggnaderna i Listerby kyrkby. De kulturhistoriska värdena bör således inte påverkas negativt av ett genomförande av detaljplanen.

Gator och trafik

Kollektivtrafik

Ingen förändring. Ronneby kommun har inte rådighet över busslinjerna. Uppförandet av en idrottshall kan dock innebära ett bättre underlag till kollektivtrafiken.

Gång- och cykelbana

I första hand bör befintliga gång- och cykelbanor användas där det är lämpligt. Vid behov kan gång- och cykelbanor kan behöva anläggas på såväl allmän platsmark som kvartersmark.

Trafikflöden

Om en ny idrottshall byggs kommer den i första hand nyttjas av skolans verksamhet. Föreningar kommer kunna nyttja hallen på kvällar och helger.

Under dagtid kommer en nybyggd idrottshall inte att påverka trafikflödet eftersom hallen under denna tid kommer att nyttjas av skolans verksamhet.

Föreningars nyttjande av hallen kvällar och helger kan innebära ett ökat trafikflöde. Dock sker den tillkommande trafiken i området under tider då största trafikbelastningen till och från skola och förskola inte sker.

För att ta del av trafikberäkningar, se Trafik PM. (finns att hämta i pdf-format på www.ronneby.se/listerby-idrottshall)

Parkering

Antalet parkeringsplatser beror på vilken verksamhet som planeras i anläggningen. Om en ny fullstor idrottshall uppförs behöver även en större parkering anläggas. Vid beräkningar borde det rymmas cirka 40 parkeringsplatser (beräknat på en fullstor hall med plats för dagvattenfördröjning, cykelparkering, vegetation, vändplats för tyngre fordon osv.) På dagtid kan skolans personal använda parkeringen. Det kan även föräldrar som hämtar och lämnar barn göra. På kväller och helger kan parkeringen vid skolan och förskolan, cirka 30 parkeringsplatser, användas av idrottshallens besökare. Det finns även gång- och cykelvägar till området och god kollektivtrafik vid Listerby E22 (cirka 1,2 km bort).

Utfarter

Det är inte lämpligt med ny utfart för fordonstrafik mot Yxnarumsvägen, utan befintlig används. Gång- och cykeltrafik kan angöras från flera håll.

Mark och miljö

Markanvändning

Bordtennishallen planeras rivas för att göra plats för en idrottshall med kompletterande funktioner; exempelvis bilparkering, cykelparkering, dagvattenhantering, vegetation osv.

Inga särskilda åtgärder bedöms behövas sett till markens förutsättningar.

Radonsäkert byggande

Allt byggande vid nybyggnad i Sverige ska utföras radonsäkert. Byggherren ansvarar för att de byggåtgärder som utförs uppfyller de krav som gäller enligt plan- och bygglagen eller föreskrifter och beslut som har meddelats med stöd av den lagen. Byggherren ansvarar även för arbetsmiljön på byggarbetsplatsen.

Fornlämningar

Skulle fornlämning påträffas vid markarbete ska arbetet avbrytas och Länsstyrelsen i Blekinge län kontaktas i enlighet med 2 kap 10 § kulturmiljölagen, KML.

Vatten och avlopp

Dagvatten

En dagvattenutredning (AFRY, 2022-09-13) har genomförts av konsult på uppdrag av Ronneby kommun. Inom ramen för denna har dagvattenflöden, skyfall, översvämningsrisk, ledningar, höjder, dikningsföretag m.m. studerats. Utredningen ligger till grund för bedömningarna nedan samt föreslår alternativa sätt att hantera dagvattenhantering vid exploatering av planområdet.

Dagvattenutredningen visar att det är möjligt att lösa dagvattenhanteringen på flera olika sätt. Detaljplanen reglerar dock inte vilket av de alternativ som föreslås i dagvattenutredningen som ska genomföras, det görs istället under projekteringen.

Ett genomförande av detaljplanen kommer innebära att ytor hårdgörs vilket påverkar dagvattnets kvantitet. I dagvattenutredningen (AFRY 2022-09-13) framgår det att om till exempel 66% hårdgörs, innebär det en avrinningskoefficient på 0,59 vilket kräver en fördröjningsvolym på 50 kubikmeter.

I dagvattenutredningen har några olika alternativ föreslagits för att kunna fördröja dagvattnet innan påkoppling på det kommunala dagvattennätet. De hårdgjorda ytorna bör tillrinna dagvattenlösningarna för att rena dagvattnet. De alternativ som föreslås är torr dagvattendamm, svackdike och växtbädd. Fördröjningsalternativen kan anta olika placeringar, exempel illustreras i Dagvattenutredningen (kap 4.1). Alla alternativ har utgått från en skiss på en ny idrottshall för att rinnvägarna ska bli så korrekta som möjligt vid beräkningar. Alla kan anpassas i storlek för att hantera den mängd flöden som beräknas beroende på hårdgörandegraden. Alternativen kan också kombineras.

Nedan redovisas de alternativ som dagvattenutredningen föreslår.

Dagvattendamm

Ett alternativ till dagvattenhantering kan vara att fördröja dagvattnet i en torr dagvattendamm i innan det släpps på det kommunala dagvattennätet.

Dagvattendammen är beräknad att omhänderta den volym dagvatten som området genererar vid en utformning enligt Ronneby kommuns situationsskiss, motsvarande en sammanvägd avrinningskoefficient om 0,59, men även för en utformning som motsvarar en sammanvägd avrinningskoefficient om 0,8. Dagvattenledningarna ligger tillräckligt djupt under marken för att dagvattendammen skulle kunna anta ett djup om 1 m.

Då det rör sig många barn i området bör det inte vara en djup damm eller en damm som är utformad på riskfyllt sätt. Fördröjande åtgärder i form av växtbäddar, permeabel beläggning eller dagvattenkassetter inom fastighetsmarken kan vara lösningar för att minska belastningen på dagvattendammen.

Svackdike

Ett annat alternativ för fördröjning av dagvatten innan släpp till befintligt system kan vara att leda dagvattnet via ett svackdike. Exempel på utbredning av ett svackdike med ett djup på 0,55 m, längd 40 m och en slänt om 1:6. Enligt utformning ovan kan en volym om 77 kubikmeter antas få plats.

Växtbädd

Växtbädd kan vara ett alternativ för fördröjning av dagvatten. Växtbäddar kan anslutas via ledning till det kommunala dagvattensystemet. Växtbäddar med en omfattning om ca 100 m² kan förväntas ta hand om ca 60 kubikmeter dagvatten.

I dagvattenutredningen har en utformning föreslagits som även hanterar 100-årsregn. Vid kraftiga regn tillåts vatten stå på vissa ställen, men det ska inte rinna till byggnader. Dagvatten föreslås fångas upp och fördröjas i diken och dagvattendam eller liknande. Rinnvägar får inte blockeras, då det vid större regn skulle kunna orsaka vatten som inte hinner rinna undan.

Vatten- och avloppsledningar

Befintliga ledningar genom planområdet kommer behöva flyttas för att möjliggöra byggnation. Vid flytt av ledningar behöver hänsyn tas till fastigheterna 16:162, 16:27, 16:28 vars förbindelsepunkter ansluter till befintlig ledning. I dagvattenutredningen finns mer information.

Vid flytt av spillvattenledningen skulle lutningen kunna bli ännu sämre om sträckan blir längre, vilket kan skapa problem med självrensning. Därför bör lämpligen antingen sträckan vara så kort som möjligt och/eller kompletteras med en pumpstation. Ett användningsområde för tekniska anläggning (E-område) finns i norra delen av planområdet, vilket tillåter uppförande av pumpstation. Inom planområdet kommer ett u-område att upprättas, med möjlighet till ledningsrätt.

Flygfoto över planområdet. Linjer som illustrerar ledningar går i norra delen av planområdet och sen längs planområdesgränsen.Planområdesgräns visas med lila linje. Fastighet visas med gul text. De blå, röda och gröna linjerna visar var ledningarna för dricksvatten, spillvatten, och dagvatten troligen kommer placeras i samband med planens genomförande. Flygfotot under är ifrån april 2022.

Projektering för ledningsflytt har påbörjats. Ett servitutsavtal har upprättats mellan Ronneby kommunen och fastigheten Listerby 16:28 för att möjliggöra ledningsdragning i östra delen av fastigheten. Detta innebär en kortare sträcka, vilket inte innebär att lutningen på ledningarna försämras. En pumpstation behövs därför inte.

Här visas föreslagen ledningsdragning.

Miljökvalitetsnormer

Planförslaget bedöms innebära ingen eller liten påverkan på MKN.

Klimat, hälsa och säkerhet

Klimatförändringar

Detaljplanen möjliggör för olika lösningar gällande klimatrelaterade frågor, utformning styrs inte i detaljplanen.

Lokalklimat

Framtida bebyggelse och ny vegetation kan bidra till skugga. Dagvattenutredningen föreslår öppen hantering dagvattenhantering samt genomsläppliga material. Detta skulle kunna bidra till ett bättre lokalklimat.

Översvämningsrisk

Dagvattnet inom fastigheten kommer fördröjas upp till 20-årsregn, vilket sedan kopplas på dagvattenledningarna. Vid skyfall över 20-årsregn kommer vissa ytor planeras för att kunna svämmas över, utan att omgivande bebyggelse eller vägar tar skada. Detta innebär att det inte är en ökad risk för översvämning för närliggande områden.

Sociala förhållanden

Inom detaljplaneringens ramar finns det begränsade möjligheter att reglera dessa frågor, men många av dem regleras i annan lagstiftning och prövas vid bygglov. Detaljplanen ska dock ta hänsyn till dessa genom att möjliggöra att frågorna kan hanteras på ett lämpligt sätt. Detta område har goda förutsättningar att skapa möjligheter inom de sociala frågorna. Om en idrottshall byggs kan det bidra till att skoleleverna och föreningsaktiva i närområdet får förbättrade möjligheter för rekreation. Det frigör utrymme i skolans lokaler som kan nyttjas till annat och på så sätt förbättra skolverksamhetens förutsättningar. En ny byggnad uppförs tillgängligt enligt gällande lagkrav.