Inom planområdet finns en byggnad som används till bordtennis och det har tidigare funnits en affär på platsen.
Befintlig bebyggelse i Listerby är av blandad karaktär. De kommer från olika tidsperioder och är av olika stil. Det är främst enbostadshus i området, men det finns även flerbostadshus, skola och förskola. Det finns även enstaka fritidshus i närområdet.
Området kring Listerby kyrka och Byvägen. Detta område är utpekat i ett regionalt kulturminnesvårdprogram från 1983 med motiveringen är att det finns en radby med förhistoriska rötter som vuxit fram söder om kyrkan. Bygatan och visa byggnader är särskilt intressanta enligt detta program.
Texten nedan är kopierad från Kulturminnesvårdsprogram för Blekinge län (1983):
"LISTERBY, LISTERBY SOCKEN
Kyrkby
Radby med förhistoriska rötter, en fin bygata, välbevarade gårdsanläggningar och intressanta byggnader.
Listerby kyrkby har hög ålder, troligtvis härrör den från förhistorisk tid. Den ursprungliga bytomten låg sydväst om kyrkan. Efter storskiftet år 1766 och efter enskiftet har byn fått karaktären av en radby, belägen söder om
kyrkan. Bondgårdarnas beby3gelse ligger på samma platser som före skiftet. Några boningshus och ekonomibyggnader har byggts om sedan skiftet i byn. Särskilt skyddsvärd är den ålderdomligt präglade bymiljön utmed bygatans välbevarade sträckning med flera värdefulla enskilda byggnader och ståtliga gårdsanläggningar.
Goda exempel på sekelskiftets panelarkitektur är prästgården (A) och församlingshemmet (B) vid kyrkan.
Tillsammans ger dagens bebyggelse i Listerby en god bild av en kyrkbys utveckling under de senaste 150 åren."
Yxraumsvägen är den primära vägen till området. Den har en god standard med en bredd på 6-9 meter. Parallellt med den löper en separat gång- och cykelbana norrut från området. Planområdet angörs via Abergavägen. Längs Abergavägen finns en separat cykelbana från Yxnarumsvägen mor Listerbyskolan.
Yxnarumsvägen beräknas ha ett genomsnitt på 1480 fordon per dygn och Aberga beräknas ha ett genomsnitt på 1005 fordon per dygn. Den mesta trafikbelastningen i området är till skola och förskola. Många hämtar och lämnar barn med bil.
Närmsta busshållplats ligger inom planområdet. Den har en väderskyddad busskur och trafikeras av buss nummer 256, vilken går till/från Ronneby Resecentrum. På vardagar finns 2-3 avgångar på morgonen och 2-3 avgångar på eftermiddagen. Från hållplatsen Listerby E22 finns det kollektivtrafik mot Karlskrona samt mot Ronneby/Karlshamn minst en gång i timmen dagtid. Till Listerby E22 är det 1,2 km. På sträckan mellan planområdet och Listerby E22 är det separerad gång- och cykelväg en del av sträckan och en lågtrafikerad gata med blandtrafik som går parallellt med Yxnarumsvägen en del av sträckan. Hela sträckan är belyst.
Den grusplan som ligger inom planområdet används ibland som parkering. På dagtid står ibland ett fåtal av skolans personal och besökande där. På kvällar och helger används den av besökare till bordtennislokalen. Exempel:
Skolbussarna som används är av en mindre modell, vilka parkerar på Östragårdsvägen precis vid skolan.
Befintlig utfart från planområdet finns mot Abergavägen.
Befintlig gång- och cykelbana ligger delvis inom planområdet.
Området är redan ianspråktaget, nästan platt och innehåller ingen vegetation förutom gräsmatta och enstaka buske. I nordöstra delen av planområdet finns en byggnad som används av en bordtennisklubb.
Planområdet har goda grundläggningsförhållanden.
Enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) består planområdet av postglacial sand och sandig morän. Markytan inom området är i flack med marknivåer kring +10. De omkringliggande vägarna ligger något högre.
En geoteknisk utredning har genomförts, i vilken provgropar visade att området består av fyllning av grusig Sand med efterföljande jordlager av lera eller sandig Morän / sandig lerig Morän.
Planområdet ligger inom normalriskområde, angränsande till lågriskområde för radon.
Inga föroreningar, eller verksamheter som skulle kunna ha orsakat föroreningar, är kända för detta område.
Det finns inga kända fornlämningar inom planområdet.
Planområdet ligger delvis inom Riksintresse för högexploaterad kust och Riksintresse för geografiska bestämmelser (4 kap 4 § Miljöbalken), men då området redan är ianspråktaget bedöms inte dessa riksintressen påverkas negativt. Inga andra riksintressen berörs.
Planområdets recipient av dagvatten är Listerbyån. Vattnet kan antas föra sig via rinnvägar/dagvattennät från utredningsområdet vidare till recipienten. Listerbyåns ekologiska status klassas enligt VISS till ”måttlig ekologisk status” och den kemiska statusen till ”uppnår ej god kemisk ytvattenstatus”.
Det finns ett dikningsföretag som norr om planområdet. Enligt dagvattenutredningen bedöms inte det påverkas av den planerade byggnationen då avrinningen från planområdet sker söderut.
Planområdet är inom verksamhetsområde för dagvatten fastighet. Området består av asfalt, grus, gräs och en byggnad. En dagvattenutredning har genomförts där områdets befintliga flöden har beräknats:
Regnintensiteten har beräknats med specifikt flöde för ett 20-årsregn med en varaktighet på 10 minuter. Dagvattenflödet har beräknats utan klimatfaktor för befintlig markanvändning. Områdets sammanvägda avrinningskoefficient för befintlig situation är 0,35. Det dimensionerande flödet för befintlig markanvändning uppgår då till ca 60 l/s. Mer om hur beräkningarna är gjorda framgår i dagvattenutredningen (AFRY 2022-09-13).
Planområdet är inom verksamhetsområde för spillvatten och dricksvatten. Befintliga ledningar går genom planområdet. Spillvattenledningens lutning understiger Svenskt Vattens rekommendation på minst 5 promille.
Miljökvalitetsnormer finns för vatten, luft och buller (MKN) och ska följas vid planläggning i enlighet med 2 kap 10 § PBL.
Klimatförändringar och dess påverkan i form av ökad och intensivare nederbörd, höjda medeltemperaturer och värmeböljor påverkar den fysiska planeringen. Det är av vikt att förhålla sig till och möta effekterna av ett förändrat klimat.
Området är beläget i en tätort. Det är över en kilometer från havet, så det utsätts inte så hårt av kustklimatet.
Det finns ingen naturlig skugga i planområdet idag.
Planområdet ligger utanför de områden som riskerar översvämmas.
Ingen risk för höga vattenstånd bedöms föreligga.
Ingen risk för skred bedöms föreligga inom planområdet.
Bullerberäkningar ska alltid redovisas om detaljplanen möjliggör för nya bostäder. Inga bostäder medges i denna plan, så inga beräkningar har gjorts.
Planområdet är plant och ligger centralt i Listerby. Det är lämpligt att uppföra verksamheter här som välkomnar de alla boende i Listerby med omnejd.
Ett barnrättsperspektiv innebär att alla besluts- och arbetsprocesser är barnrättsbaserade, det vill säga att en barnkonsekvensanalys och eller en prövning av barnets bästa har gjorts. I en prövning av barnets bästa (artikel 3.1) ska flera aspekter utredas och sammanvägas inför beslut.
Från och med 2021 är ett av Ronneby kommuns strategiska mål Barn och ungas behov. Målet harmoniserar med barnkonventionen och utrycker bland annat att barn- och ungdomsperspektivet prioriteras och är centralt i samhällsplanering och all kommunal verksamhet.
Planuppdraget har bakgrund i ett behov av ny idrottshall för elever och föreningar.
I området rör sig många barn i varierande åldrar; skolbarn, boende och deltagande i fritidsintressen i området. Hänsyn till detta har tagits i förstudien som föregick detaljplanen. Bland annat i val av plats. Tre olika platser studerades och den som valdes är den som ligger bäst till, sett ur barnens möjlighet att röra sig fritt i området. Den ligger nära skolan, nära bostadsområden, nära busshållplats och nära cykelbanorna mot norra respektive södra delarna (inkl. Slättanäs mm.) av Listerby.
Möjlighet till lek och rekreation finns i närheten av planområdet. Exempelvis finns Listerby skola cirka 50 meter från planområdet. Där finns spontanidrottsplats, lekplatser och grönområde bakom skolgården. Cirka 600 meter söderut finns en tennisbana och ett motionsspår.