Ronneby kommun äger fastigheterna inom planområdet; Listerby 16:8 samt Listerby 16:163
Fastigheten Listerby 16:163 föreslås fastighetsregleras till Listerby 16:8.
Fastigheten Listerby 16:8 belastas idag av ett officialservitut (FRM-akt 10-LIS-1030.1) för väg till förmån för fastigheten Listerby 16:163. Listerby 16:163 kommer att regleras till Listerby 16:8. Då förmånsfastighet och lastfastighet blir en och samma så upphör servitut per automatik.
I planområdet och närområdet kan belysningen behöva kompletteras. Framförallt vid övergångsställen, gång- och cykelbanor och cykelparkering.
Det finns el, tele och fiber i närliggande vägar som bebyggelsen i planområdet kan ansluta till.
Det finns goda förutsättningar för solenergi inom planområdet. Om en idrottshall uppförs bör taket utformas på ett sätt som är lämpligt för solceller. Idrottshallens placering nordost om närmsta bebyggelsen innebär att den inte kommer försämra områdets förutsättningar för solenergi. Se Solstudie PM, för sol- och skuggstudier för närliggande bostadsfastigheter. (finns att hämta i pdf-format på www.ronneby.se/listerby-idrottshall)
Planområdet ansluts till det kommunala systemet som Ronneby Miljö & Teknik AB ansvarar för. För att avfallshanteringen ska ske ändamålsenligt utformas den i dialog med Miljöteknik samt i enlighet med Föreskrifter om avfallshantering för Ronneby kommun och bilaga 1 och 2 i Handbok för avfallsutrymmen -Riktlinjer för utformning av avfallsutrymmen vid ny- och ombyggnation (framtagen av Avfall Sverige).
Kostnaden för upprättandet av nu aktuellt planförslag finansieras genom planavgift. Planavgift ska därför tas ut för tillkommande bebyggelse och andra anläggningar inom planförslagets avgränsning. Detta innebär att den enskilde fastighetsägaren inte betalar för sin byggrätt förrän den nyttjas genom lov. Planavgiften bestäms utifrån den vid tillfället för ansökan om lov aktuella plan- och bygglovstaxan.
Ronneby kommun bekostar utbyggnad av allmänna platser. Utbyggnaden bekostas genom den vid tillfället gällande taxa som styr ovannämnda tjänster.
Fastighetsägaren har ansvar för anläggningar för fördröjning av dagvattenhantering inom kvartersmarken.
Kostnader för flytt av ledningar i samband med planens genomförande bekostas av exploatören.
Inga planavtal eller exploateringsavtal finns eller avses uppföras då Ronneby kommun äger marken och är exploatör.
Ett plank mot befintlig bebyggelse kan vara lämpligt för att minska risken för störningar av ljud och ljus från parkering. Ett plank skulle även skydda mot insyn. Exploatör och boende bör ha en dialog om detta och eventuellt behövs ett avtal.