För planområdet gäller idag ingen detaljplan.
I översiktsplanen för Ronneby 2035, antagen 2018, framgår det att Listerby är i behov av en tydlig centrumplats. En idrottshall för såväl skolelever dagtid som föreningsverksamhet skulle kunna bidra till en mötesplats i byn.
Planområdet ligger inom ett område som i översiktsplanen är utpekat som ”framtida tätort” (orange på kartan) samt ”centrumutveckling” (streckad cirkel). Det framgår också att Listerby och Johannishus i framtida utveckling planeras orientera sig mot varandra, med E22 i mitten, och kan stärka varandra genom att utgöra en gemensam kärna.
Gällande lagstiftning innebär att kommunen ska bedöma om genomförandet av planen kan antas medföra en betydande miljöpåverkan eller inte i en så kallad Undersökning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning. Om kommunen i undersökningen kommer fram till att ett genomförande av planen kan antas innebära en betydande miljöpåverkan ska en miljöbedömning göras. I en miljöbedömning ingår att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning, MKB.
För detta projekt har en Undersökning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning genomförts och kommunens ställningstagande är att planens genomförande inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan och att en MKB därmed inte behöver upprättas. Samråd har skett med Länsstyrelsen, vilka delar kommunens bedömning.
Riksdagen har antagit 16 miljökvalitetsmål. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd för Sveriges miljö, natur- och kulturresurser som är ekologiskt hållbara på lång sikt. Riksdagens ambition var att alla mål skulle vara uppfyllda till år 2020. Då 2020 har passerat utgår numera Riksdagen från de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 vilka tar sikte på året 2030. Nästa hållpunkt för miljömålen är därför 2030.
Miljömålet God bebyggd miljö som berör aktuellt planförslag definieras följande:
”Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas tillvara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.”
För att nå miljökvalitetsmålen har 28 etappmål antagits av regeringen.
Dessa syftar till att tydliggöra var insatser behöver göras och anger steg på vägen för att uppfylla miljömålen. Precis som miljömålen ska etappmålen vägleda miljöarbetet på nationell, regional och lokal nivå.
Detaljplanen bedöms kunna främja insatserna att nå miljömålen genom att lokaliseras till en plats som redan är ianspråktagen. Att nyttja befintliga hårdgjorda ytor, samt områden som ligger i anslutning till befintlig bebyggelse och infrastruktur bidrar till en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser. Inga natur- eller kulturvärden eller jordbruksmark påverkas negativt. Området ligger strategiskt väl sett till kommunens framtida utveckling och ambition att låta Listerby och Johannishus orientera sig mot varandra.
Kommunfullmäktige antog 2021-12-21 § 334 en hållbarhetsstrategi för Ronneby kommun från 2022 till 2025. Hållbarhetsstrategin har tagits fram för att säkerställa att vi inom kommunkoncernen arbetar tillsammans för en hållbar framtid för alla som bor, lever och verkar i Ronneby kommun idag och i framtiden. Strategin utgår från en tydlig politisk vision och inriktning om att Ronneby kommun ska vara en hållbar kommun.
Hållbarhetsarbetet i Ronneby styrs av:
Ronneby kommuns vision
Visionen uttrycker kommunens långsiktiga ambitioner inom hållbarhet och utgör grunden för styrningen.
Strategiska målområden
Tydliggör kommunens viljeinriktning inom hållbar utveckling.
Fokusområden i hållbarhetsstrategin
Beskriver vad Ronneby kommun ska fokusera på.
Lagar, mål och riktlinjer
Lagar, mål och riktlinjer som finns på lokal, regional, nationell och global nivå för hållbarhet.
Detaljplanen bidrar till att stärka följande av Kommunfullmäktiges strategiska målområden:
Dessa målområden kopplas till följande av fokusområdena i Ronneby kommuns hållbarhetsstrategi:
Sammantaget bedöms planförslaget i olika utsträckning bidra till alla fokusområden i Ronneby kommuns hållbarhetsstrategi genom att nyttja redan ianspråktagen mark och befintlig infrastruktur på ett effektivt sätt och genom att bidra till förbättrade förutsättningar för rekreation för elever och medborgare i Listerby med omnejd.
AFRY, 2022-09-13
AFRY, 2023-02-15
Ronneby kommun, 2023-02-23
Ronneby kommun, 2023-02-28
Ronneby kommun, 2020-08-25
Handlingarna ovan finns att ladda ner i pdf-format på www.ronneby.se/listerby-idrottshall